Å bruke refleks er det beste du kan gjøre for å holde deg og dine trygge i mørket. Det koster så lite, men kan gjøre en stor forskjell. Vær sikker på at du og dine har godkjente og fungerende reflekser, og pass på at de faktisk blir brukt, selv i byen!
Alle refleksprodukter som selges i Norge, skal være typegodkjent. Hvis den består testen, får produktet CE merke. Det gir forbrukeren en garanti om at produktet fungerer etter hensikten.
Noen reflekser kan også få CE merke ved å være klassifisert som leketøy. For å bli typegodkjent som leketøy, må det kun påvises at de ikke er farlige for mindre barn. Det er da altså ingen krav til hvor godt de fungerer som refleks. CE merket som er spesifisert for reflekser er er EN13356 for refleksbrikker, klistremerker, armbind og lignende. Refleksbekledning for fritidsbruk skal være testet etter standard EN1150. Refleksbekledning for yrkesbruk skal være merket med EN ISO 20471.
Refleksene dine blir naturlig nok slitt over tid, og slitasje og riper svekker reflekseffekten. Det er derfor lurt å skifte ut refleksen når den begynner å få riper og er synlig falmet. Det samme gjelder refleksvester. Refleksvester svekkes i vask og etter 20-30 vask er den svekket så mye at den bør byttes ut.
Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters hold, mens du med refleks synes på 150 meters hold når bilen bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder til å reagere, det kan være forskjellen på liv og død.
Gatebelysning skaper falsk trygghet, og mange tror at det ikke er nødvendig med refleks når de går i områder med gatelys. Det er galt. Selv om du ser bilen, er det ike sikkert bilisten ser deg. Samtidig gjør lys fra butikker, biler og andre kjøretøy at du som er til fots blir grå og lite synlig i bybildet.
Fest refleks på alle jakker, vesker og sekker. Jo mer refleks, jo mer er du synlig! Bruk alltid minst to reflekser slike at du er synlig fra alle kanter.
Tips: Èn slapwrap (leddet refleksbånd) på hver arm og fot vil vise billistene hvor brukeren er plassert i trafikkbildet.
www.tryggtrafikk.no
Marita Pytte, Masterstudent i samfunnssikkerhet, UiS
Opplysningsfilm fra Trygg Trafikk